Novosti

Regionalni lovački skup u Sloveniji

Izaslanstvo Lovačkog saveza Herceg Bosne u kojem su bili Ilija Vrljić, predsjednik Saveza, te Vlado Soldo i Ivica Lučić, sudjelovalo je na regionalnom lovačkom skupu održanom 21. lipnja 2012. u Dolenjskim Toplicama u Sloveniji.

Bio je to, zapravo, koordinacijski sastanak Federacije europskih lovačkih saveza (FACE) s izaslanstvima lovačkih saveza Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Herceg Bosne.

Izaslanstvo Lovačkog saveza Herceg Bosne u kojem su bili Ilija Vrljić, predsjednik Saveza, te Vlado Soldo i Ivica Lučić, sudjelovalo je na regionalnom lovačkom skupu održanom 21. lipnja 2012. u Dolenjskim Toplicama u Sloveniji. Bio je to, zapravo, koordinacijski sastanak Federacije europskih lovačkih saveza (FACE) s izaslanstvima lovačkih saveza Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Herceg Bosne.

Sastanak je prigodnim obraćanjem otvorio Srečko Feliks Krope, predsjednik lovačkog saveza Slovenije, a u uvodnom dijelu nazočne je pozdravio i izvršni direktor FACE-a Angus Middleton, ističući da do sada nije bilo ovakvih sastanaka te da je ovo prvi takve vrste održan u trideset petogodišnjoj povijesti te organizacije. Ovom lovačkom skupu nazočio je i Toni Vrščaj, predsjednik CIC koordinacijskog Foruma za srednju i istočnu Europu.

U prvome dijelu sastanka razmatrane su sljedeće teme: Što je FACE, kako pomaže svojim članicama i kako dobiti najbolje od FACE-a; Europska unija i međunarodne institucije i njihov utjecaj na europsko lovstvo; Europske direktive i međunarodne konvencije o zaštiti prirode, s težištem na ptice, krupne zvijeri, staništa i zaštićena područja.

Zanimljiviji i dinamičniji bio je drugi dio sastanka, u kojem su predstavnici nacionalnih lovačkih saveza govorili o stanju i problemima u lovstvu, s težištem na europskim direktivama i međunarodnim konvencijama i njihovu utjecaju na lovstvo u njihovim zemljama. Referirajući o stanju lovstva u BiH, Ilija Vrljić je istaknuo da su ovo za nas dragocjena iskustva i spoznaje koje će nam puno pomoći na putu prema Europskoj uniji, ali da je BiH, nažalost, još uvijek neuređena država i da se takvo stanje reflektira na lovstvo i prilike u lovstvu. Istaknuo je problematiku gospodarenja krupnim zvijerima: medvjedom i vukom, kao i problem CITES certifikata. Također je istaknuo obvezu izrade planova gospodarenja krupnim zvijerima i definiranja kvota njihova odstrjela, sukladno direktivama Europske unije.Bila je ovo prigoda upoznati se s europskim lovstvom, s međunarodnim konvencijama i direktivama EU o zaštiti prirode, s problemima i iskustvima susjednih zemalja, kao i sa spoznajom što nas sve čeka na putu prema EU. U tom smislu, sve pohvale FACE-u i lovačkom savezu Slovenije za organizaciju sastanka.