Novosti

DEVEDESET DVA NOVA LOVCA U ŽUPANIJI ZAPADNOHERCEGOVAČKOJ

Iz sedam lovačkih udruga koje svoje sjedište imaju u Županiji Zapadnohercegovačkoj, za polaganje lovačkog ispita u 2019. godini prijavilo se 98 pripravnika: HLU „Kravica“ Ljubuški 50, LD „Radovanj“ Posušje 11, LD „Rujan“ Kočerin 11, LD „Mosor“ Široki Brijeg 10, HLU „Malič“ Grude 6, LD „Jarebinjak“ Rakitno 5 i LU „M. M.-Bikan“ Vir 5. Većinom su to mladi ljudi, prosječne životne dobi od 23 godine.

Po odluci Županijskog vijeća za lovstvo, izobrazba i ispit za članove HLU-a „Kravica“ iz Ljubuškog obavljeni su u Ljubuškom, a za ostale udruge na Kočerinu, Široki Brijeg. Nakon teorijske obuke, pripravnici su prošli i praktičnu obuku u rukovanju lovačkim oružjem na streljani „Bezdan“ u Grudama, gdje su ispalili po pet hitaca na glinene golubove.

Lovački ispiti održani su u Ljubuškom 7. rujna, gdje je ispit položilo 46 pripravnika, a na Kočerinu 21. rujna, gdje je ispit položilo također 46 pripravnika. Ispite je provelo povjerenstvo u kojem su bili: predsjednik Alojz Dunđer, dipl. ing. šumarstva, dopredsjednici mr. Vlado Soldo, dipl. ing. šumarstva i Zoran Lovrić, dipl. ing. šumarstva te tajnik Ivica Lučić, mr. lovstva i zaštite prirode.

Nakon položenog ispita svi novopečeni lovci dobit će Uvjerenje o položenom lovačkom ispitu koje izdaje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

No, problem je u tome što to uvjerenje još uvijek nije kraj „polaganja“. Da bi dobili odobrenje za nabavku lovačkog naoružanja, novopečeni lovci trebaju ići na dodatnu(!) obuku iz rukovanja lovačkim oružjem i pristupiti još jednom ispitu, onom u MUP-u. Naravno, sve to i platiti. Položen lovački ispit i uvjerenje Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zakonski su dokaz da je lovac osposobljen za rukovanje lovačkim oružjem. No to županijski zakoni o oružju i streljivu očito „nisu prepoznali“, nego su stvar dodatno zakomplicirali i financijski opteretili mlade lovce. Kako svaka županija u Federaciji BiH ima svoj zakon o oružju i streljivu, i ove dodatne obveze za lovce su različite, posebice financijske. Upravni odbor Lovačkog saveza Herceg Bosne intenzivno radi na otklanjanju ovih anomalija i pronalaženju rješenja koje bi lovački ispit, dakle i osposobljavanje u rukovanju oružjem, vratilo u ovlast i obvezu Saveza, njegovih tijela i članica.